Z okazji zbliżających się Świąt Wielkanocnych,
najserdeczniejsze życzenia:
dużo zdrowia, radości, smacznego jajka, mokrego dyngusa,
mnóstwo wiosennego optymizmu, samych sukcesów,
a także odpoczynku w rodzinnym gronie...
Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej.
najserdeczniejsze życzenia:
dużo zdrowia, radości, smacznego jajka, mokrego dyngusa,
mnóstwo wiosennego optymizmu, samych sukcesów,
a także odpoczynku w rodzinnym gronie...
Niech każdy z nas wykorzysta ten czas jak najlepiej.
Zespół Historia Rabki
Zwyczaj pisanek nie jest tylko wyłącznym zwyczajem Podhala. Na Wielkanoc
we wszystkich regionach Polski, we wsiach i miastach robi się pisanki
ogólnym sposobem, więc najpierw gotuje się jaja na twardo, barwi się je
przy tym i następnie kolorowo maluje we wzory właściwe dla każdego
regionu. Powszechnym w całej Polsce zwyczajem jest również dzielenie się
jajkiem w Wielką Niedzielę podczas spożywania święconego. Ma to podobny
charakter jak dzielenie się opłatkiem na Boże Narodzenie. Jajko lud
uważał zawsze za początek życia, od którego zależała wszelka płodność na
ziemi – więc wśród ludzi, zwierząt i przyrody. A wiadomo płodność
niosła zawsze za sobą zasobność, dobrobyt i szczęście. Pisanki chroniły
również według wierzeń ludowych od wszelkiego zła, nieszczęść i chorób.
Nawet od złych duchów i złych spojrzeń ludzkich, tak zwanego niedoboru
uroku. W tym celu pokruszone skorupki pisanek sypano w zasiewy i
sadzonki, a mądrzy bacowie pocierali takim jajkiem grzbiety zwierząt,
szczególnie bydła, aby było tłuste i dobrze się chowało. A skorupkami
jajek karmi się do dziś drób domowy i bydło ze względu na składniki
mineralne i wapno.